Hogyan fejlesszük szókincsünket?

Egy idegen nyelv elsajátításának talán az egyik legfontosabb eleme, hogy szókincsünket folyamatosan fejlesszük. Egyrészt elengedhetetlen ahhoz, hogy választékosan ki tudjuk magunkat fejezni szóban és írásban, másrészt az úgynevezett passzív szókincs nagyban elősegíti azt is, hogy egy hallott szöveget megértsünk. Egy tanóra során természetesen sok új szóval megismerkedhetünk, azonban a kívánt szókincs megszerzése nagyban függ attól is, hogy az órákon kívül mennyi energiát fektetünk bele. Erről a legtöbb nyelvtanulónak bizonyára a végeláthatatlan magolás és szótárazás jut eszébe, ami sajnos nem mindig gyümölcsöző, de cserébe rendkívül időigényes módszer. Íme néhány hasznos tipp, ha magolás nélkül szeretnétek fejleszteni szókincseteket!

1. Nézz filmeket vagy videókat!

Talán az egyik legélvezetesebb módszer a szókincsfejlesztésre, ha ízlésünknek megfelelő műsorokat vagy videókat nézünk a célnyelven. Szerencsére ezek a tartalmak könnyen hozzáférhetőek az interneten vagy streaming szolgáltatók által (Pl. Netflix), manapság pedig már számos felirattal ellátott videó elérhető a Youtube-on is. Ha a nyelvtudásod még gyerekcipőben jár, kezdetnek a magyar feliratot javasoljuk, haladó nyelvtanulók azonban bátran válthatnak az idegen nyelvű feliratra! További előnye ennek a módszernek, hogy egyúttal a hallás utáni szövegértés is fejlődik.

2. Olvass számodra érdekes cikkeket vagy könyveket!

Sok nyelvtanuló tart az idegen nyelven való olvasástól, mert úgy érzik, nehéz sikerélményt szerezni benne. Természetesen figyelembe kell venni a saját szintünket a szöveg kiválasztásánál, illetve önálló gyakorlásnál az sem utolsó szempont, hogy olyan témában olvassunk, ami közel áll hozzánk, így könnyebb lesz fenntartani az érdeklődésünket és a szótárazást sem fogjuk nyűgnek érezni. Ezzel a módszerrel látványos fejlődést érhetünk el, de fontos, hogy időről időre keressük a kihívásokat az olvasnivalókban!

3. Gyakorolj tematikus feladatokkal!

Ha már jártál nyelvórán, bizonyára ennek a keretein belül is oldottatok meg a tanároddal vagy csoporttársaiddal együtt szókincsfejlesztő feladatokat. (pl. mondatkiegészítés, képes feladatok) Ezeket érdemes az önálló tanulásba is beiktatni, mivel segítségükkel hatékonyan fejleszthető az aktív szókincsünk. Legkönnyebben az interneten férhetsz hozzá ilyen jellegű feladatokhoz, ahol rendszerint rögtön láthatod a helyes választ, de tematikus könyvek formájában is elérhetőek, megoldókulcsuk segítségével pedig saját magadnak is ellenőrizheted tudásod.

4. Beszélgess anyanyelvi beszélőkkel!

Az internet világában szintén egy könnyen kivitelezhető módszer az aktív szókincsünk fejlesztésére, ha felvesszük a kapcsolatot egy anyanyelvi beszélgetőpartnerrel egy erre kijelölt platformon. (pl. conversationexchange.com) Amellett, hogy megbízható visszajelzést kaphatunk tudásunkról, rá leszünk kényszerülve arra, hogy kizárólag a célnyelven kommunikáljunk. Az általunk sokszor használt szavak és kifejezések hamarabb megragadnak, és a beszélgetőpartnerünk válaszaiból is sokat tanulhatunk, nemcsak a nyelvről hanem a kultúráról is!

5. Ismerkedj meg a szinonimákkal!

Elsősorban középhaladó és haladó nyelvtanulók számára lehet hasznos, ha egy már ismert szó szinonimáit is tanulmányozzák. Erre a célra legmegfelelőbb egy online (lehetőleg egynyelvű) szótár, mint például a thesaurus.com, ami azt is jelzi, hogy mennyire elterjedt az adott szinonima használata. Természetesen elérhetőek olyan feladatok is, amik konkrétan erre fókuszálnak, de a legjobb módszer a szinonimák gyakorlására a szövegalkotás, pl. levélírás, prezentáció készítése.  Szóban és írásban egyaránt fontos, hogy választékosan fejezzük ki magunkat, ebben nagy segítségünkre lehetnek a rokon értelmű szavak.

Megosztás:

További bejegyzések

Üzenj nekünk!